Ohlédnutí za včelařským rokem

Následující příspěvek připomene průběh včelařského roku v Domově Božice. 

Domov Božice, poskytuje služby seniorům, z nichž někteří dříve včelařili. S nimi, ale nejen s nimi, jsme společně s kolegyněmi pečovatelkami navštěvovali včelnici. Nejdříve na vzdálenějším stanovišti, později na nově vzniklém na zahradě Domova. Z těchto návštěv nám zůstala spousta krásných vzpomínek.

Tematické “včelí” programy jsme ale během roku neměli vyhrazené jen pro naše seniory. Společně s klienty TyfloCentra ve Znojmě (poskytující služby nevidomým a zrakově postiženým klientům) jsme společně pracovali se včelím voskem. Pro děti z mateřských škol jsme s pomocí našich klientů připravili Medové dny (Medový den 1, Medový den 2) kde se děti i senioři hravou formou seznámili s životem včel i včelařskými pomůckami.

Pro děti z komunitního centra Hravá sova ze Znojma a pro naše klienty jsme připravili krátkou prezentaci o včelaření spojenou s besedou a návštěvou včelnice. Podobný program, spojený s ochutnávkou různých druhů medu, byl připravený také pro klienty z Denního stacionáře v Břežanech, kteří se o včely a včelaření dlouhodobě zajímají a které jsme dokonce inspirovali k vytvoření vlastního včelařského časopisu. Při další návštěvě se klienti stacionáře dočkali i samotného setkání se včelami.

Klienti Domova byli také velmi nápomocni při našem prvním medobraní na novém stanovišti; navzdory různým hendikepům se do ručního vytáčení zapojila velká část z nich. Kromě zajímavého zážitku a protažení svalů jim každému bylo odměnou také čtvrtkilové balení právě vytočeného medu, připraveného přímo k dávkování do čaje – retro medvídek. V dalším tematickém včelím mezigeneračním setkávání budeme zcela určitě pokračovat i nadále, protože každé z nich všechny něčím obohacuje: o zážitky, o společnost nebo o vědomosti.

-chlup-