Nepříznivé počasí letos ukončilo sběr hroznů až o měsíc dřív. Práce vinohradníků z vinohradů se přesunula do vinných sklepů. Je čas na bilancování. Proto mezi nás do domova zavítal p. Ing. Čurda Zdeněk, zakladatel Družstva božických vinařů, pěstitel a milovník dobrého vína, aby si s námi popovídal o nelehké, ale ušlechtilé práci vinohradníka. Při svém vyprávění přiblížil původ vinné révy a historie vína – od Noemovy archy, přes Karla IV., Křižácká tažení až po námořnictví. Ing. Čurda nám popsal jednotlivé fáze výroby vína. Od samotného sběru hroznů, protože kvalita hroznů ovlivňuje kvalitu vína, proces a význam kvašení, školení vína až po jeho samotné lahvování. V České republice je více než 500 odrůd vinné révy. Pro naši oblast je nejvhodnější odrůdou Ryzlink, kdysi to byl Müller Thurgau a Veltlín. Ing. Čurda ve svém vyprávění neopomněl tzv. ovocná vína. Jak již samotný název napovídá, základem ovocných vín je ovoce např. borůvky, rybíz nebo bezinky. Víno se dá vyrábět i z medu, v tom případě se jedná o medovinu.
„Práce ve vinohradu je náročná práce. Probíhá od února až do zámrazu. Tvrdí se, že 1 ha vinohradu se rovná 200 hod ruční práce,“ ukončil své povídání Ing. Zdeněk Čurda.