Blixer

Po delší odmlce se v rubrice ZAJÍMAVOSTI vracíme k popisu některých technických zařízení našeho Domova, tentokrát bychom čtenářům chtěli přiblížit blixer.

Ačkoliv slovo “blixer” zní všelijak a nemusí právě vzbuzovat chuť k jídlu, k jídlu patří, alespoň k jeho přípravě. Blixer (nebo více česky: blixér) je totiž už dlouhou dobu součástí naší kuchyně. Druhá polovina názvu tohoto přístroje nám může napomoci s představou jeho použití –  je to totiž kříženec mixéru s kutrem.

Velká část našich klientů má problémy s polykáním a bez patřičné úpravy stravy by jim mohlo doslova zaskočit i zrnko rýže nebo kulička hrášku, o soustu masa ani nemluvě.

POLÉVKA S CELESTÝNSKÝMI NUDLEMI A FRAKFURTSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ S HOUSKOVÝM KNEDLÍKEM V ÚPRAVĚ MUS

Přístroj je určený právě pro ně, protože umí vyčarovat z čehokoliv, co polkne, hladkou kaši různé hustoty (ať už z polévky, rizota, žemlovky nebo pečeného kuřete). Naše kuchařky s ním zpracovávají tzv. mechanicky upravenou stravu (MUS), která je přizpůsobená potřebám části našich klientů a přitom zůstává stejně chutná a výživná. 

 

 

 

-chlup-